Opvaskemaskine Test 2018

Opvaskemaskine Bedst i Test af Integrerbare og Underbyggede

Opvaskemaskine Test 2018 - Se hvilke opvaskere der er "Bedst i Test"

3 underbyggede og 3 integrerede opvaskemaskiner

I denne artikel går vi tæt på 3 underbyggede og 3 integrerede opvaskemaskiner, der er kåret som bedst i test eller har fået gode karakterer hos danske Tænk, svenske Råd & Rön og en lang række andre uafhængige testmedier på nettet. Få overblik over, hvad de forskellige testmedier har fundet ud af om opvaskemaskinerne, og hvad produktegenskaberne betyder i praksis for dig, din hverdag og din økonomi. Så er du godt klædt på til at vælge din nye opvaskemaskine.

En opvaskemaskine er ligesom andre hvidevarer noget, du anskaffer og forventer at kunne bruge uden det store vedligehold mange år ud i fremtiden. Det kræver naturligvis, at du vælger den bedste opvaskemaskine, du kan få, for det budget du har til rådighed.

Uanset dit budgets størrelse er der oftest flere forskellige bud fra forskellige mærker. Men hvad skal du vælge? Skal du gå udelukkende efter hvor energi- og vandøkonomisk opvaskemaskinen er? Eller er der andre parametre, du også bør være opmærksomme på? Det prøver vi alt sammen at skabe overblik over i denne artikel.

3 typer af opvaskemaskiner

Generelt kan du vælge mellem 3 forskellige typer af opvaskemaskiner:

 • Bordopvaskemaskiner – Passer til den lille husholdning på en eller maksimalt to personer. Behøver ikke at stå på bordet, men kan sagtens gemmes af vejen på en hylde i et underskab. Er I mere end to personer til hverdag, bør du ikke vælge denne type opvaskemaskine.
 • Underbyggede opvaskemaskiner – Er den klassiske opvaskemaskine, der optager et helt 60 cm underskab i køkkenbordet. Den kan typisk rumme dagens opvask fra en familie på 4-6 personer inkl. gryder, potter og pander.
 • Integrerede opvaskemaskiner – I praksis samme type opvaskemaskine som den underbyggede med den væsentlige forskel, at der kan sættes en køkkenlåge på fronten af opvaskemaskinen. Derved bliver den ”usynlig” i køkkenindretningen.

I denne test har vi valgt at se nærmere på de underbyggede og integrerede opvaskemaskiner. Det er de mest praktiske for hovedparten af de danske husholdninger, ligesom det er her, udvalget er størst. For når det kommer til bordopvaskemaskiner, er der kun et par enkelte producenter, der har noget at byde på.

Underbyggede opvaskemaskiner

Underbyggede opvaskemaskiner kaldes også for indbygningsopvaskemaskiner, fordi de kan bygges ind i dit køkkenarrangement. Betegnelsen ”underbygget” hentyder til, at opvaskemaskinen sættes under bordpladen. Derfor leveres alle underbyggede opvaskemaskiner uden topplade. Så kan opvaskemaskinen udnytte frihøjden under bordpladen til sidste millimeter.

Her har vi gennemgået en lang række forskellige test på nettet og fundet frem til disse tre opvaskemaskiner, som vi gennemgår nærmere:


1. Bosch SMU46CW02S til underbygning

Bosch SMU46CW02S underbygget opvaskemaskine

Bosch SMU46CW02S underbygning

 • "Bedst i test" hos Forbrugerrådet Tænk
 • "Testvinder" med 73 point hos Råd & Rön
ForhandlerPrisFragtTotalLæs mere

Den tyske Bosch-koncern har været en stor spiller på markedet for husholdningsprodukter i mange år. De er sjældent foregangsmænd med ny teknologi. Til gengæld er de rigtig gode til at implementere og forbedre nye landvindinger, når de først indfører det i deres forskellige hvidevarer og husholdningsmaskiner.

Derfor er det ikke overraskende, at Bosch opvaskemaskiner tit ses i den absolutte top, når der testes opvaskemaskiner på nettet. Enten dem eller Siemens. De bygges på samme fabrik og anvender derfor ofte samme indmad. Ja, faktisk er det oftest kun fronten, farven og placeringen af betjeningsknapperne, der er forskellig.

Kapacitet: 13 kuverter

Bosch SMU46CW02S har plads til 13 kuverter fordelt på to kurve. Det er lidt over gennemsnittet for underbyggede opvaskemaskiner, og passer til en familie med 4-5 personer.

De to trådkurve er klassisk indrettet, og er derfor indrettet til, at du har tallerkener og glas i den øverste kurv og gryder, større tallerkener og fade for neden. Men fordi trådkurvene er indrettet med det såkaldte VarioFlex-system, får du lidt mere frihed til at placere opvasken i kurvene. Så du er ikke nær så fastlåst, som i mange andre opvaskemaskiner.

Til gengæld har maskinen ikke en separat bestikskuffe i toppen som mange tilsvarende modeller, men anvender den traditionelle bestikholder i den nederste kurv – og den kan ikke sættes andre steder, VarioFlex eller ej. Det betyder, at du kan risikere at stikke eller skære dig på bestikket, når du sætter andre ting i opvaskemaskinens nederste kurv. Det havde du undgået, hvis der havde været bestikskuffe.

Energiklasse A+++ og lavt vandforbrug

Når det kommer til driftsøkonomi og miljøpåvirkning, ligger denne opvaskemaskine i den absolutte topklasse. Med energimærke A+++ kommer vi ikke højere op på skalaen. Ved et gennemsnitligt forbrug på 280 årlige opvaske bruger opvaskemaskinen 234 kW.

Bosch SMU46CW02S er i øvrigt udstyret med en særlig sluk-selv-funktion, der sørger for at slukke helt for maskinen, hvis den har stået i standby mode i længere tid uden at være blevet brugt. Det skærer en del ekstra kW af strømforbruget på et år.

Vandforbruget ligger med 2660 liter om året (ved samme 280 årlige opvaske) også i den lave ende. Det ligger dog kun omkring 100 liter under gennemsnittet for denne type opvaskemaskiner, hvorfor du ikke sparer alverden på vandregningen, ved at vælge denne opvaskemaskine frem for en mere gennemsnitlig model.

Du kan vælge mellem forskellige opvaskeprogrammer, hvoraf to af dem er ekstremt miljøvenlige. Til gengæld tager de længere tid. Vil du i stedet have opvasken hurtigt klaret, skal du vælge VarioSpeed-programmet – så er opvasken klaret tre gange så hurtigt.

 • Bedst i test hos Forbrugerrådet Tænk
 • Testvinder med 73 point hos Råd & Rön

Du finder pt. Bosch SMU46CW02S opvaskemaskine til den laveste pris hos Wupti


2. Electrolux ESF5545LOW til underbygning

Electrolux ESF545low opvaskemaskine

Electrolux ESF5545LOW underbygning

 • Score på 65% hos Forbrugerrådet Tænk
 • Score på 65 point hos Råd & Rön
ForhandlerPrisFragtTotalLæs mere
2.699,00 kr. 0,00 kr. 2.699,00 kr. Læs mere »
2.999,00 kr. 0,00 kr. 2.999,00 kr. Læs mere »

Svenske Electrolux har med ESF5545LOW begået en opvaskemaskine, der ligger pænt over middel i de store opvaskemaskinetest hos både danske Forbrugerrådet TÆNK og svenske Råd & Rön. Begge steder får maskinen i hvert fald karakteren 65.

Kapacitet: 13 kuverter

Med en kapacitet på 13 kuverter er denne opvaskemaskine af en passende størrelse, hvis I er 4-5 personer i husstanden, man kan også sagtens bruges, hvis I f.eks. er 2 voksne og 4 børn derhjemme.

Hverken Forbrugerrådet TÆNK eller svenske Råd & Rön er dog særlig vilde med mulighederne for at fylde maskinen. Svenskerne giver dem karakteren 3 ud af 9 mulige og danske Tænk bedømmer den til under middel.

Energiklasse A+++ og gennemsnitligt vandforbrug

Med et årligt forbrug på 234 kW lander Electrolux ESF5545LOW pænt midt i energiklasse A+++. Det ligger omkring 20 kW under gennemsnittet for denne størrelse opvaskemaskiner.

Vandforbruget ligger til gengæld lige omkring gennemsnittet med 2775 liter vand om året. Igen er både strøm- og vandforbrug beregnet ud fra, at du bruger opvaskemaskinen nøjagtigt 280 gange på et år.

Vandforbruget er overraskende højt, eftersom Electrolux ESF5545LOW ellers er udstyret med AutoFlex. Det tilpasser vandmængden til den mængde opvask, der er i maskinen. Så skulle det blive nødvendigt at køre med opvaskemaskinen, uden at du har fået fyldt den helt, kan du roligt gøre det med god samvittighed. Maskinen bruger bare mindre vand.

Du har også mulighed for at køre med maskinens særlige Ecoprogram. Det er ekstremt miljøvenligt. Til gengæld tager det så næsten 4 timer – på nær 3 minutter – at få klaret opvasken. Til sammenligning tager maskinens standardprogram 2 timer og 25 minutter.

Maskinen har dog flere hurtigere programmer, der dog er dyrere i forbrug i forhold til programlængden. Særligt rost bliver Kvik +60 graders-programmet, hvor du kan klare hele opvasken på en halv time med 60 graders varmt vand.

Tørreevne i klasse A og meget lydsvag drift

Tørreevnen på denne opvaskemaskine ligger i klasse A. Det skyldes især den noget specielle tørreproces. For når maskinen skal til at tørre opvasken, åbnes lågen automatisk på klem. Derved får fugten nemmere ved at fordampe. På den måde skal maskinen ikke bruge ekstra strøm på at kondensere fugten og pumpe den væk.

Electrolux ESF5545LOW hører til en af de mest lydsvage opvaskemaskiner i sin klasse. Med kun 43 dB(A) støj under drift, er det kun en ganske sagte hvisken, du kan høre, når maskinen kører. Det gør det nemt at glemme, at du rent faktisk har sat opvaskemaskinen i gang. Men heldigvis er det nemt at se på displayet, hvis du skulle være i tvivl.

Brugervenligheden er ikke helt i orden

Brugervenligheden ved manual og maskine er der, hvor Electrolux ESF5545LOW halter en smule i de forskellige test, vi har gennemgået på nettet.

Forbrugerrådet TÆNK kalder således maskinens manual for middelmådig og samme bedømmelse får sæbebeholder, låge, trådkurve og filtre. Den praktiske fyldning og tømning ligger som allerede nævnt under middel ifølge Forbrugerrådet TÆNKs vurdering. Alle disse egenskaber scorer tilsvarende under 5 hos svenske Råd & Rön.

Kun muligheden for at indstille og starte maskinen, samt saltbeholderen og den indbyggede selvrensende effekt får bedømmelsen God. Disse egenskaber vurderer Råd & Rön til karakteren 7 ud af 9 mulige. Altså er der meget, som tyder på, at maskinen ikke er nær så nem at have med at gøre i hverdagen, som andre af de opvaskemaskiner vi har set på.

Electrolux ESF5545LOW – konklusion

Skal du have en driftsøkonomisk og støjsvag opvaskemaskine, er Electrolux ESF5545LOW et rigtigt godt bud. Til gengæld ser det ud til, at du får en opvaskemaskine, som er lidt mere besværlig at have med at gøre i hverdagen.

Kort sagt: Selv om Electrolux ESF5545LOW på papiret ser ud som et godt valg, vil den nok udgøre et vist irritationsmoment i hverdagen.

 • Score på 65% hos Forbrugerrådet Tænk
 • Score på 65 point hos Råd & Rön

Du finder pt. Electrolux ESF5545LOW opvaskemaskine til den laveste pris hos WhiteAway


3. ASKO D54364IS til underbygning

ASKO D54364IS underbygningsopvaskemaskine

ASKO D54364IS opvaskemaskine

 • Score på 56% hos Forbrugerrådet Tænk
ForhandlerPrisFragtTotalLæs mere

Slovensk-ejede ASKO har stolte rødder i det svenske og finske, men produceres i dag i Slovenien sammen med de øvrige Gorenje-produkter.

Med ASKO D54364IS har de begået en opvaskemaskine, der ligger i den dyrere ende af feltet, men som driftsøkonomisk ligger tæt på en topplacering, når vi ser bort fra vandforbruget.

Kapacitet: 13 kuverter

Lige som de øvrige underbyggede opvaskemaskiner har ASKO D54364IS plads nok til 13 kuverter. Altså endnu et bud på en opvaskemaskine, der passer til en familie på 4-5 personer.

Indretningen af opvaskemaskinen er helt klassisk med 2 trådkurve med bestikholder i midten på den nederste kurv. Altså er der igen ikke nogen bestikskuffe. Overkurven har dog et særligt område til større og oftest skarpe knive, så du ikke så nemt kommer til skade under isætning og udtagning fra opvaskemaskinen.

Samtidig har maskinen også en særlig spuledysse placeret lige under bestikkurven, der sikrer ekstra effektiv rengøring af bestikket. Bagerst i maskinen under underkurven er der placeret endnu en spuledysse, der kan tage sig af selv de mest beskidte gryder.

Energiklasse A+++ og højt vandforbrug

Med et forbrug på 233 kWh for 280 standardopvasker, placerer ASKO D54364IS sig pænt midt i energiklasse A+++ ligesom de øvrige underbyggede opvaskemaskiner, vi har set nærmere på i denne test.

Vandforbruget ligger dog klart i den høje ende af skalaen. Med et årligt forbrug på 2926 liter for 280 opvaske, ligger vandforbruget faktisk små 150 liter over gennemsnittet hvilket er ca. 5%.

Det er måske ikke en alarmerende ekstraomkostning på budgettet, men klart skuffende i forhold til prisen på opvaskemaskinen.

Tørreevne i klasse A, men lidt højere lydniveau

Tørreevnen på denne ASKO opvaskemaskine ligger ligesom de øvrige gennemgåede modeller i klasse A. Forbrugerrådet TÆNK giver dog netop tørreevnen karakteren Middel, hvilket skyldes at tørreevnen på maskinens Ecoprogram er dårligere end maskinens autoprogram – altså det program maskinen vælger, hvis du ikke indstiller den.

Når det kommer til lydniveauet, er det lidt højere end de to andre underbyggede opvaskemaskiner. Forbrugerrådet Tænk angiver det til 48 dB(A), mens vi på andre testsider på nettet har set lydniveauet opgivet til 44 dB(A).

Forbrugerrådet TÆNK plejer dog selv at måle lydniveauet. Men det står ikke angivet i omtalen, hvorvidt de anvender egne eller producentens målinger.

48 dB(A) lyder ikke som den store forøgelse af lydniveauet. Men da decibel-skalaen er logaritmisk, svarer en forøgelse på 3 dB(A) i praksis til en oplevet fordobling af lydstyrken. Så rent regneteknisk betyder det, at denne opvaskemaskine opleves som om, den støjer dobbelt så meget som de to andre underbyggede opvaskemaskiner, vi har set på.

Men i praksis er fordoblingen af en svag hvisken næppe noget, der vil genere dig i hverdagen. Til sammenligning svarer 60 dB(A) til en almindelig samtale. Så opvaskemaskinen hører stadig til i den lydsvage ende af skalaen

Brugervenligheden halter

Brugervenligheden på ASKO D54364IS halter en del, hvis vi skal holde os til Forbrugerrådet TÆNKs bedømmelse af maskinen. Overall får den dog en bedre vurdering end Electrolux-maskinen, selv om ASKO-maskinen her får karakteren Under middel for både fyldning og tømning, samt indstilling og start af maskinen.

Til gengæld får betjeningen af selvrenseeffekten, saltbeholderen, lågen og filteret karakteren god eller meget god.

Men det er dog ikke funktioner, du betjener nær så tit i hverdagen som start, stop, fyldning og tømning.

ASKO D54364IS – konklusion

Alt i alt klarer ASKO D54364IS sig hæderligt, når du kun ser på tallene. Den praktiske test som Forbrugerrådet TÆNK udfører, viser, at maskinen især er udfordret på brugervenligheden.

Så ligesom med den testede Electrolux-maskine, skal du her holde en god driftsøkonomi op mod en daglig udfordring på betjeningen.

Kort sagt: Kan du leve med udfordringerne i hverdagen, får du med ASKO D54364IS en driftsøkonomisk opvaskemaskine med nogle smart placerede spuledysser, der sikrer en altid ren opvask.

 • Score på 56% hos Forbrugerrådet Tænk

Laveste pris pt. på ASKO D54364IS finder du hos SkousenIntegrerede opvaskemaskiner

Integrerede opvaskemaskiner kan du få til at forsvinde helt i din køkkenindretning. De er nemlig beregnet på, at du kan montere en “køkkenlåge” på forpladen af maskinen. På den måde slipper du for at have en grim stålplade i en anden farve end køkkenlågerne, siddende mellem dine øvrige køkkenskabe.

Netop fordi der er plads til at montere en køkkenlåge på fronten af maskinen, betjenes de integrerbare opvaskemaskiner oftest via topkanten på maskinens låge.

Vi har været igennem en lang række forskellige test på nettet, og fundet frem til disse tre integrerede opvaskemaskiner, som vi gennemgår nærmere i denne artikel:


4. Bosch SMV45AX00E - integrerbar opvasker
Bosch SMV45AX00E integrerbar opvasker

Bosch SMV45AX00E - integrerbar opvasker

 • Score på 63% hos Forbrugerrådet Tænk
 • Score på 63 point hos Råd & Rön
ForhandlerPrisFragtTotalLæs mere
4.099,00 kr. 0,00 kr. 4.099,00 kr. Læs mere »
4.099,00 kr. 0,00 kr. 4.099,00 kr. Læs mere »

Endnu en gang kommer danske Forbrugerrådet TÆNK og svenske Råd & Rön frem til samme vurdering af en opvaskemaskine. Denne gang den integrerbare Bosch SMV45AX00E, hvor der er plads til at montere en køkkenlåge på fronten af maskinen.

Kapacitet: 12 kuverter

Bosch SMV45AX00E har plads til 12 kuverter, altså en kuvert mindre end deres underbyggede opvaskemaskine. Den enkelte kuvert mindre betyder dog ikke så meget i praksis, at vi ikke også vil vurdere denne opvaskemaskine som passende til en typisk dansk familie på 4-5 personer.

Indretningen er klassisk med 2 trådkurve med bestikkurv i den nederste kurv. Du kan justere højden på den øverste trådkurv, så der kan blive ekstra plads i enten den øverste eller nederste trådkurv efter behov.

En særlig praktisk detalje i hverdagen ved denne integrerbare opvaskemaskine, er placeringen af et lille rødt lys, der lyser ned på gulvet under opvaskemaskinen, når den kører. Derved undgår du at komme til at åbne for den varme opvaskemaskine, når den kører.

Energiklasse A++ og et vandforbrug lidt under gennemsnittet

Denne SMV45AX00E fra Bosch sniger sig med et årligt energiforbrug på 258 kWh for 280 opvaske lige ned i energiklasse A++. Den bruger altså lige omkring 24-25 kWh mere om året end nogle af de opvaskemaskiner, vi har gennemgået tidligere i artiklen.

Beregnet ud fra gennemsnitselprisen for 4. kvartal 2017 svarer det i praksis til en ekstraudgift på 50-55 kroner om året i forhold til en opvaskemaskine i den bedste energiklasse A+++.

Vandforbruget ligger med 2660 liter for 280 opvaske på lidt under gennemsnittet. Her sørger den indbyggede varmeveksler for, at temperaturen holdes konstant, uden at der bruges mere strøm til opvarmningen af vandet end nødvendigt. Samtidig sørger maskinens særlige vasketeknik for, at vandforbruget tilpasses til mængden af opvask i maskinen.

Tørreevne i klasse A

Lige som de øvrige testede opvaskemaskiner ligger denne Bosch SMV45AX00E i klasse A, når det gælder tørreevne. Forbrugerrådet TÆNK roser maskinens tørreevne for plastikbøtter. De kan ellers tit være et problem at få til at blive helt tørre på grund af dannelsen af kondensvand.

Til gengæld er Forbrugerrådet TÆNK ikke specielt tilfredse med maskinens tørrerevner, når det kommer til gryder. De kalder den direkte dårlig både på den lange Ecoprogram og maskinens autoprogram. Men alt i alt lever du nok med, at du lige skal have viskestykket frem, for at tørre gryderne efter opvasken.

Her har svenske Råd & Rön et lidt mere positivt indtryk af tørreevnen generelt. Den får karakteren 8 ud af 9 mulige på både auto- og ecoprogram.

Helt anderledes er det med Forbrugerrådet TÆNKs vurdering at vaskeevnen. Den får karakteren god og endda ”Meget god” på maskinens ecoprogram. Her scorer maskinen 7 og 8 for henholdsvis auto- og ecoprogram hos Råd & Rön.

Lydniveau på 48 dB(A)

Lydniveauet på Bosch SMV45AX00E er en smule højere end på de underbyggede opvaskemaskiner. Det skyldes nok især, at det ikke er muligt at lydisolere forpladen på opvaskemaskinen nær så godt på den integrerede opvaskemaskine som på den underbyggede.

Bosch angiver selv lydniveauet til 48 dB(A), mens Forbrugerrådet TÆNK måler støjniveauet til 51 dB(A). Det er dog stadigvæk et godt stykke fra lydniveauet for en almindelig samtale. Så selvom du måske nok hører lidt mere til Bosch SMV45AX00E end en underbygget opvaskemaskine, så er lydniveauet på ingen måde generende.

Brugervenlighed på højde med gennemsnittet.

Som med stort set alle andre opvaskemaskiner er Forbrugerrådet TÆNK ude med riven efter maskinens brugervenlighed, når det gælder isætning og udtagning af opvasken. Til gengæld er de glade for maskinens manual og betjeningen af selvrensningsfunktionen og saltbeholderen, samt hvordan du indstiller og starter maskinen.

Totalt set får maskinen vurderingen Middel på brugervenlighed i den danske test, ganske ligesom svenske Råd & Rön kommer frem til en samlet middelkarakter på 5 på dette bedømmelsespunkt. Det er lige præcis midten på deres skala.

Så alt i alt får du med Bosch SMV45AX00E en opvaskemaskine, der betjeningsmæssigt ligger på niveau med alle andre opvaskemaskiner i klassen.

Bosch SMV45AX00E – konklusion

Selv om strømforbruget sender denne integrerede opvaskemaskine ned i den næstbedste energiklasse og vandforbruget kun ligger lige under gennemsnittet, så giver især betjeningen af maskinen og det smarte statuslys på gulvet en række smarte fordele i dagligdagen.

Imod taler både Forbrugerrådet TÆNKs og Råd & Röns dårlige bedømmelse af isætning og udtagning af opvasken. Hvorvidt det er fraværet af bestikskuffe, der er årsagen til den dårlige bedømmelse på dette punkt vides ikke. Men generelt synes de to test-instanser ikke at give høje karakterer på dette bedømmelsespunkt. Så spørgsmålet er, hvor stor betydning det har i hverdagen, hvis du i forvejen er vant til en klassisk indrettet opvaskemaskine med to trådkurve

 • Score på 63% hos Forbrugerrådet Tænk
 • Score på 63 point hos Råd & Rön

Du finder pt. Bosch SMV45AX00E integrerbar opvaskemaskine billigst hos WhiteAway


5. Miele G 4263 Vi - integrerbar opvasker

Miele G 4263 Vi fuldintegrerbar

Miele G 4263 Vi - integrerbar opvasker

 • Score på 62% hos Forbrugerrådet Tænk
 • Score på 62 point hos Råd & Rön
ForhandlerPrisFragtTotalLæs mere
6.399,00 kr. 0,00 kr. 6.399,00 kr. Læs mere »

Tyske Miele har altid været et godt køb, når det kommer til hårde hvidevarer. Det skyldes især Mieles ry for at levere produkter med ekstrem lang holdbarhed. Så selv om en Miele opvaskemaskine prismæssigt ligger lidt over middel, burde merprisen tjene sig hjem på sigt.

Om det stadig har noget på sig, kommer vi tilbage til. I hvert fald er både danske Forbrugerrådet TÆNK og svenske Råd & Rön endnu en gang enige om vurderingen – og den placerer Miele-maskinen meget gennemsnitligt i feltet.

Kapacitet: 14 kuverter

Med en kapacitet på hele 14 kuverter, hører Miele G 4263 Vi til en af de mere rummelige opvaskemaskiner på markedet. Rummelig nok til, at der er plads til opvasken efter 5-6 personer – eller at du kan skære ned på antallet af årlige opvaske, fordi du ikke behøver at vaske op nær så tit.

Dog skal du være opmærksom på, at både Forbrugerrådet TÆNK og Råd & Rön angiver, at maskinen kun har plads til 13 kuverter – altså har den efter deres vurdering samme rummelighed som de øvrige opvaskemaskiner i testen.

Indretningsmæssigt udmærker maskinen sig også ved at være udstyret med en bestikskuffe og to trådkurve. Bestikskuffen sikrer, at du ikke kommer til at skære eller stikke dig på bestikket, når du sætter andre ting i opvaskemaskinen.

Energiklasse A+ og højt vandforbrug

Med et årligt energiforbrug på 299 kWh for 280 opvaske, lander Miele dog helt nede i den tredjebedste energiklasse. Det skyldes nok især, at der er tale om en lidt ældre model, der dog stadig kan købes hos mange af de store hvidevareforhandlere på nettet.

Det er sandsynligvis også grunden til, at vandforbruget også ligger til den absolut høje side: Hele 3780 liter vand for 280 opvaske. Det er godt og vel 1000 liter – altså en helt kubikmeter – vand mere, end de tidligere gennemgåede vaskemaskiner.

Så det er ikke på grund af driftsøkonomien, at du skal vælge denne opvaskemaskine.

Tørreevne i klasse A

Tørreevnen ligger ligesom alle andre testede opvaskemaskiner i klasse A. Her vurderer Forbrugerrådet TÆNK tørreevnen til god på både auto- og ecoprogram, mens Råd & Rön giver maskinen karakteren 7 på begge programmer.

Rengøringsevnen angiver Forbrugerrådet TÆNK også som god, mens Råd & Rön giver den karakteren 8, hvilket er næsthøjeste vurdering efter deres karakterskala.

Lydniveau lidt over middel

Miele angiver selv et lydniveau på 46 dB(A). Men både svenske Råd & Rön og danske Forbrugerrådet TÆNK har målt lydniveauet til 50 dB(A) under deres test.

Igen spiller den manglende mulighed for lydisolering af forpladen sikkert ind. Men der er stadig langt op til de 60 dB(A), som en almindelig samtale foregår ved. Så I kan sagtens tale sammen og opholde jer i køkkenet, selv om opvaskemaskinen kører.

Brugervenligheden er gennemsnitlig

Begge testinstanser kommer frem til, at brugervenligheden ved maskinen er rimelig gennemsnitlig. Det synes især at være betjeningen af opvaskemaskinens filter, der trækker ned.

Isætning og tømning af maskinen er begge dog noget mere begejstrede for end de andre opvaskemaskiner, vi har gennemgået – sandsynligvis på grund af bestikskuffen.

Miele G 4263 Vi – Konklusion

Som allerede nævnt er Miele G 4263 Vi en lidt ældre model. Det betyder, at du kan finde den til en god pris de steder, hvor de stadig har den på lager.

 • Score på 62% hos Forbrugerrådet Tænk
 • Score på 62 point hos Råd & Rön

Du finder pt. Miele G 4263 Vi integrerbar opvaskemaskine billigst hos Wupti


6. ZANUSSI ZDT22004FA - integrerbar opvasker

ZANUSSI ZDT22004FA - integrerbar opvasker

 • Score på 63% hos Forbrugerrådet Tænk
ForhandlerPrisFragtTotalLæs mere
4.547,00 kr. 0,00 kr. 4.547,00 kr. Læs mere »
4.547,00 kr. 0,00 kr. 4.547,00 kr. Læs mere »

Italienske Zanussi, der siden 1984 har været ejet af svenske Electrolux, er kendt for deres mange forskellige hvidevareprodukter. På opvaskemaskine-siden er de nok især kendt for deres såkaldte Jet-system, som de kalder den særligt kraftige vandstråle, som de anvender i deres opvaskemaskiner. Den skabes af en ekstra kraftig cirkulationspumpe i opvaskemaskinen.

De bidrager med den sidste af de integrerede opvaskemaskiner i denne test, nemlig deres forholdsvis nye ZDT22004FA, der blev testet af Forbrugerrådet TÆNK i februar i år. Maskinen er endnu ikke testet af svenske Råd & Rön.

Kapacitet: 13 kuverter

Med en kapacitet på 13 kuverter, er der rigelig med plads til en typisk dansk familie på 2 voksne og 2-3 børn. Højden på den øverste kurv kan endvidere reguleres, så der kan blive ekstra god plads til gryder, potter og pander i den nederste trådkurv.

Energiklasse A+ og et årligt vandforbrug på 4.480 liter

Med et årligt strømforbrug på 364 kWh for 280 standardopvaske, placerer Zanussi-maskinen sig pænt i midten af energiklasse A+. Det er ikke prangende, specielt ikke når maskinen samtidig har et vandforbrug på hele 4.480 liter om året, hvis du vælger autoprogrammet – altså det program som maskinen som standard afvikler, hvis du ikke vælger noget andet.

Vælger du i stedet ECO-programmet hver gang, falder strømforbruget til 252 kWh om året og vandforbruget til 3.080 liter. Altså sparer du over 100 kWh og 1.400 liter vand! Til gengæld må du finde dig i, at ECO-programmet tager næsten fire timer hver gang.

Kan du ikke vente på det, kan du også vælge en kvikvask på 30 minutter. Den er god, hvis du har frisk eller let snavset bestik og service, som du har brug for i en fart. Her er vandforbruget 10 liter vand og strømforbruget kun 0,8 kWh.

Så vælger du dette program hver gang, kommer du ned på et årligt strømforbrug på 224 kWh og et årligt vandforbrug på kun 2.800 liter. Det er lidt tankevækkende, at det hurtigste program er det billigste at bruge. Til gengæld er spørgsmålet så, om det hele bliver lige så rent, eller om du skal svinge opvaskebørsten bagefter. I hvert fald er der penge at spare, ved at tage kvikprogrammet så ofte som muligt.

Tørreevne i klasse A og lidt højlydt

Ligesom alle andre opvaskemaskiner i denne test, har også ZANUSSI ZDT22004FA en tørreevne i klasse A. Tørringen foregår ved hjælp af det såkaldte AirDry-system, hvor lågen på opvaskemaskinen åbnes på klem de sidste 10 minutter af program-tiden, helt automatisk. Så her kan slægtskabet med Electrolux tydeligt ses.

Det giver en mere naturlig tørring og sparer penge på elregningen, fordi opvaskemaskinen ikke skal pumpe nær så meget kondensvand væk, når opvasken er færdig.

Støjniveauet ligger til den lidt høje side. Zanussi angiver selv et lydniveau på 48 dB(A), og det er da også det, der står på maskinens energicertifikat. Men hos Forbrugerrådet TÆNK måler de selv lydniveauet, og her kommer de frem til 51 dB(A) ganske ligesom Bosch SMV45AX00E og en dB(A) over Miele G 4263.

Men som tidligere nævnt mangler de integrerede opvaskemaskiner en del af lydisoleringen, fordi der skal være plads til frontpladen fra køkkenelementerne. Så derfor vil en integreret opvaskemaskine altid være lidt mere støjende end en underbygget.

Støjniveauet er dog ikke højere, end at I sagtens kan tale uforstyrret sammen i køkkenet. Også selv om en af jer – eller I begge – står lige foran opvaskemaskinen, mens i snakker.

Brugervenligheden

Som altid er Forbrugerrådet TÆNK ude med riven, så snart der ikke er bestikskuffe i opvaskemaskinen. Det er der ikke i ZANUSSI ZDT22004FA. Så allerede der er den bagud på point.

Men derudover får også indstilling og start af maskinen, lågen, trådkurvenes indretning og – som den eneste maskine i de test vi har gennemgået i denne artikel – den selvrensende effekt i maskinen en bedømmelse på under middel. Kun betjeningen af saltbeholderen kan få Forbrugerrådet TÆNK til at svinge sig op på karakteren God.

Så alt i alt lander denne maskine ifølge Forbrugerrådet TÆNK med en samlet vurdering på Under middel på brugervenligheden.

Konklusion

Med en samlet score på 63 % placerer ZANUSSI ZDT22004FA sig på niveau med de andre integrerede opvaskemaskiner, vi har gennemgået i denne test af opvaskemaskiner. De fleste af de ankepunkter som Forbrugerrådet TÆNK har mod denne maskine, skyldes især deres syn på, hvordan opvaskemaskiner bør være indrettet og hvordan de bør betjenes.

I daglig brug vil denne opvaskemaskine derfor hverken føles bedre eller dårligere end de øvrige maskiner i testen. Men driftsøkonomien er lige til den høje side, når vi sammenligner med alle andre opvaskemaskiner i gennemgangen end Miele-maskinen.

 • Score på 63% hos Forbrugerrådet Tænk

Du finder pt. ZANUSSI ZDT22004FA integrerbar opvaskemaskine billigst hos WhiteAwayUnderbygget eller integreret – hvad skal du vælge?

Generelt er der nogle fordele ved at vælge en underbygget frem for en integreret opvaskemaskine. Således er maskinerne generelt mere lydsvage, ligesom energi- og vandforbruget synes at være en smule mindre på de underbyggede end de integrerede.

Pladsmæssigt har de underbyggede også en lille fordel, selv om du sagtens kan få integrerede opvaskemaskiner med samme kapacitet som de underbyggede.

Så i den sidste ende er det i høj grad et spørgsmål om stil, hvorvidt du vælger en underbygget eller integreret opvaskemaskine. Kan du leve med at opvaskemaskinen skiller sig ud fra resten af køkkendesignet, er der penge at spare. Men vil du have ensartethed og rene linjer, skal du belave dig på, at den integrerede opvaskemaskine er en lidt dyrere løsning, når vi ser på driftsøkonomien.


Kilder

Danske Tænk, som er en uvildig instans, er nedsat af forbrugerrådet, og tester jævnligt husholdnings-, bolig- og haveprodukter. Du finder tænks tests her hos Tænk

RådogRön, er den svenske pendant til Tænk. RådogRön tester også jævnligt husholdnings-, bolig- og haveprodukter. Du finder RådogRöns test her hos RådogRön

Det skal lige siges, at det koster penge at læse artiklerne, men det er småpenge ift. hvad du får - Tænk tager 52,- for et abonnement, og så får du også et fysisk blad tilsendt med alle deres seneste tests.

RådogRön tager 65,- for en artikel og 55,- svenske kroner for et abonnement.

Peter

Peter

Dedikeret familiefar 

Jeg har så længe jeg kan huske, nørdet meget med at købe de rette de rette hvidevareprodukter og andet grej, der indgår i husholdningen - til de laveste priser. Det er jo trods alt ikke småpenge som man kan spare. Og når det nu er standard varer, som findes i diverse webbutikker, hvorfor så ikke finde den laveste pris?


Vurder artiklen:

Opvaskemaskine Test 2018
4.3 (85.45%) 22 stemmer

Relaterede artikler